RECEPTEN

Wat kunt u allemaal doen met Ted's Knolselderij?

Tip: Snijd de knolselderij eerst in plakken en haal dan de schil er pas af.

KNOLSELDERIJ SHOARMA

Snijd de knolselderij in plakken en snij deze in frietjes. Roerbak de frietjes 2 minuten n olie met knoflook en een halve ui en laat daarna voor 3 minuten de deksel op de pan.

Voeg shoarmakruiden toe en roer dit circa 1 minuut. Vul een shoarmabroodje met de knolselderij shoaram tezamen met salade, tomaat en knoflook- of pittige saus en geniet van deze vegetarische Shoarma.

Thuiskok van de week!

Uw thuiskok van de week is: Miranda Groen van MamaMieppieHapjesservice.

Knolselderijmuffins met appel en garnalen

  • 500 gr knolselderij in blokjes
  • 1 ui
  • 200 gr garnaaltjes
  • 1 ei
  • 1theelepel mierikswortel
  • dille
  • halve appel

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Kook de knolselderij met ui en appel. Giet de pan af als de knolselderij gaar is, laat het hierna droog stomen. Pureer hierna de mix van knolselderij, ui en appel. Roer de garnaaltjes met fijn gesneden dille en mierikswortel er door. Voeg eventueel zout en peper op smaak toe. Vet de muffinvorm in (of gebruik voorgevormde muffinbakjes) en vul deze met het mengsel. Doe deze voor 25 minuten in de oven. Laat deze hierna even afkoelen en eetsmakelijk!

Heeft u ook een lekker recept met knolselderij? Deel en mail dit naar info@boerted.nl, dan kunt u ook andere mensen blij maken met dit recept.


Knolselderijsoep:

  • knolselderij
  • ui
  • prei
  • bouillon
  • aardappel
  • kookroom
  • spek
  • kruiden

Snijd de knolselderij in blokjes, maar houd 1 plak apart. Bak een ui, een prei en de blokjes knolselderij even aan in wat boter in een soeppan.Giet hierna 2 liter water en een potje bouillon toe. Kook hierbij een geschilde en in stukken gesneden aardappel mee. Voeg na een half uur 125ml. kookroom toe en pureer het geheel met de staafmixer tot een gladde massa. Laat het geheel nog even zachtjes op temperatuur. Bak ondertussen wat spek (blokjes of stukjes) en maak van de overgebleven plak knolselderij, kleine blokjes. Voeg de spek en de blokjes toe aan de soep. Eventueel naar wens peper of zout toevoegen.

Smaakmaker in stamppot:

Knolselderij is tevens te gebruiken als extra smaakmaker in iedere stamppot en is zelfs als vervanger toepasbaar voor aardappelen.

Tip: een niet gebruikt stuk knolselderij kunt u gesneden in blokjes makkelijk bewaren in de vriezer en is toepasbaar in soepen of roerbakgerechten.

Knolselderij-aardappelpuree:

Kook stukken knolselderij mee met de aardappelen en voeg naar smaak, peper en kruiden toe. Maak door middel van melk/creme fraiche er een gladde puree van.

Rauwkost maaltijsalade:

  • knolselderij
  • citroen(sap)
  • yoghurt
  • mayonaise
  • honing
  • appel
  • rozijnen

Rasp de knolselderij, besprenkel deze met citroensap, voeg yoghurt, mayonaise, honing, appel, rozijnen toe en u heeft een heerlijk frisse salade voor bij uw gerecht. tip: indien u er stukje kip aan toe voegt is het ook een overheerlijke gezonde  maaltijdsalade.

Roergebakken knolselderij:

  • 1 knolselderij/champignons
  • 2 uien/knoflook
  • Olie
  • Zout
  • Kruiden
  • Saus

Snijd de knolselderij in plakken van circa 1.5 cm. Haal daarna de schil eraf. Snijd de plakken in blokjes en een half doosje champignons in plakjes en snipper een ui. Verhit 4el olie in een wok of koekenpan en pers daarin 1 teentje knoflook uit. Roerbak de blokjes knolselderij op hoog vuur lichtbruin. Voeg de ui en champignons toe, doe de deksel op de pan en zet de pan 15 minuten naast de plaat en laat het totaal even stoven. Bestrooi het na 15 minuten met wat zout en roerbak het nog even op heet vuur. Voeg aan het einde wat ketjap, kerriepoeder of chilisaus toe (net welke smaak u het lekkerst vindt) Knolselderij is ook heerlijk, gesmoord met zwarte olijven en tomaten.

Vegetarische schnitzel:

  • knolselderij
  • bloem
  • ei
  • kruiden
  • broodkruimels

Kook plakken (ca. 1 cm. dik) knolselderij 10 minuten, paneer ze met bloem / ei / kruiden / broodkruimels en bak ze daarna in de koekenpan of op de barbecue. Gezond met een stevige bite. tip: Ook ongepaneerd is het heerlijk.

Knolselderij frietjes:

U kunt er gezonde frietjes uit de oven van maken.

Snijd de plakken knolselderij in reepjes en kook ze 2 minuten. Besprenkel de reepjes met olie en voeg naar wens kruiden toe. Mix de reepjes goed door elkaar, zodat de olie goed verdeeld is. Bak ze in de over gaar in 30 minuten op 220 oC

tip: u kunt ze ook in de frituurpan bakken, voeg dan na het bakken de kruiden toe.

Knolselderij mousse:

Kook de knolselderij 10 minuten en pureer deze na het afgieten. (Gebruik dit kookvocht eventueel als basis voor een soep of saus.) Voeg bij de knolselderij een beetje creme fraiche toe en serveer het in een borrelglaasje als amuse. Eventueel wat kruiden of zalmsnippers toevoegen.

Recept ‘Alleman Snert’ van Ineke Luybé winnaar van het snertevent 2017:

‘Alleman Snert’ is bedoeld voor mensen die houden van rundvlees.

Ingrediënten voor 2,5 à 3 liter snert:

  • 1 pak spliterwten (500 gram)
  • 2 niet al te dikke preien
  • 1 middelgroot ui
  • 1 knolselderij (een kleine, of anders de helft van een grote knolselderij)
  • 1 winterpeen
  • 1 groot laurierblad
  • Verse peterselie
  • 1 afgestreken eetlepel zout (gebruik Himalaya-, of oerzeezout)
  • 1 eetlepel azijn, bij voorkeur een goede balsamico azijn, dat is smaakbepalend. NIET VERGETEN! Ik heb hiervoor aceto balsamico tradizionale gebruikt.
  • 500/600 gram klapstuk van een goede slager, in stukken gesneden van ca. 2 cm ( let wel: ff groter dan bij runderpoulet!) Klapstuk is rundvlees, met veel smaak, dat wordt gesneden van de klapribben, ofwel de korte ribben van het rund. Ook bekend van hutspot met klapstuk.

Was de spliterwten in een vergiet.

Doe de spliterwten in de soeppan met 2,5 liter water erbij. Doe het gesneden klapstuk erbij, het laurierblaadje, de (balsamico)azijn en de eetlepel (oer)zeezout.

Breng dit aan de kook op hoog vuur. Als het kookt, de pan op een kleine pit zetten, vlamverdeler extra eronder zetten! Je hoeft waarschijnlijk niet af te schuimen, anders doe je het teveel aan schuim eraf met een schuimspaan. Roer even door om te checken of niets aan de bodem van de pan plakt. En dan lekker 2,5 à 3 uur uur laten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omroeren. Neem die tijd écht, het is rundvlees. Vandaar dat de kwaliteit zo belangrijk is.

Preien, knolselderij, ui en winterwortel schoonmaken en kleinsnijden. Heb je echt zo’n gróte winterwortel, je weet wel, zo’n heerlijke zanderige: goed schoonmaken en de plakjes halveren of kleine blokjes maken. Na 2,5 à 3 uur suddertijd voeg je de wortel en knolselderij erbij, die hebben meer tijd nodig om gaar te worden. Als laatste de prei en nog wat fijngesneden peterselie (harde steeltjes van de onderkant afsnijden). Lekker gaar laten worden, neem daar ook rústig de tijd voor, het is nu geen wedstrijd meer ;).

Het resultaat is een heerlijke erwtensoep waarvan de bouillon bestaat uit het klapstuk en de groenten die erin zitten. De structuur is stevig, de dag erop nóg lekkerder. Er zit geen geraspte aardappel in, zou je nog kunnen doen als het nodig is. De smaak is hééééérlijk, écht een aanrader. Wil je het helemaal goed afmaken: serveer bij je soep een heerlijk glas koele melk van de boer uit de buurt. En roggebrood met boerenbelegen kaas met een plakje appel erop. Mmmmmm…

Recept winnende snert SnertEvent2014 Karlijn Kraan:

  • 500 gram spliterwten
  • 2 prei, 2 wortelen
  • ½ knolselderij
  • 2 wortelpeterselie
  • 5 stengels bleekselderij
  • ½ bos bladselderij
  • 2 liter groentenbouillon van 2 liter water en 4 blokjes goede biologische bouillonblokjes, goede roerbakolie (high olic), peper en zout

Zet de spliterwten op met de groentenbouillon en laat het aan de kook komen.
Laat de spliterwten zachtjes gaar koken, zo lang dat ze uit elkaar vallen.
Maak alle groenten schoon en snij alles in blokjes en ringetjes van dezelfde maat. En zet alle groenten per soort even apart .
Neem een ruime soeppan, giet een goede laag olie in de pan en zet de pan op op een grote pit. Roerbak alle groenten van hard naar zacht, dus eerst de knolselderij, de wortel, de wortelpeterselie, de bleekselderij en de prei. Wacht met toevoegen van de volgende groenten tot de vorige groenten bijna gaar is. Neem hier de tijd voor.
Haal ondertussen de blaadjes van de steeltjes van de bladselderij en hak ze op de snijplank fijn.Voeg de gekookte spliterwten bij de geroerbakte groenten en voeg de bladselderij toe.
Laat alles nog even koken en maak op smaak met voldoende peper en wat zout.

Boerenkool- knolselderijmaaltijdstampot 4 personen (Tonia's recept SnertEvent2013):

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 gram rookspek, in kleine stukjes
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 rode peper, zonder zaad en in ringetjes gesneden
  • 1 grote rode ui, in stukjes gesneden
  • 1 knolselderij, in dunne stukjes gesneden
  • 300 gram boerenkool, gesneden
  • 1/2 dl bouiloon, peper en zout

Verhit in braadpan de olijfolie, bak de spek knapperig. Roer er het gehakt door en bak dat kruimig. Voeg de knoflook, rode peper, de ui en knolselderij toe en roer alles goed door elkaar.          

Bak het geheel een paar minuten en roer er ook de boerenkool door.

Schenk er de bouillon bij, roer alles door elkaar, doe de deksel op de pan en laat het gerecht in circa 30 minuten zacht gaar worden. Breng de stamppot op smaak met peper en zout.

Het recept van de winnende snert van Bob Leek SnertEvent2012:

“Fusion Snert” een samensmelting van Polder, Spanje en India

  • 1 knolselderij
  • 1 grote ui
  • 1 winterwortel
  • boter
  • 1 flinke el currypasta (Pataks) of 2 el kerriepoeder
  • 275 gr spliterwten
  • kruidenbouillontabletten voor 1,5 liter
  • 3 tomaten
  • 3 bosuitjes
  • paar takjes peterselie
  • kopje diepvrieserwten
  • Voor vegetariërs: 200 g (belegen) Beemster kaas
  • Voor carnivoren: 200 gram chorizo

Snijd de knolselderij, ui en de wortel in kleine stukjes en fruit ze in de boter. Kerrie erbij en even mee fruiten. De afgespoelde spliterwten toevoegen met 1 1/2 liter water. Aan de kook brengen en ca. 45 minuten zachtjes laten koken. De pitjes uit de tomaten halen en de tomaten in kleine stukjes snijden. Na die 45 min. aan de soep toevoegen, evenals de bouillonblokjes en de diepvries erwtjes. Nog even laten koken. Indien nodig de soep op smaak maken met peper en zout. Indien gewenst pureren met staafmixer. De bosuitjes in dunne ringetjes snijden en de peterselie fijnhakken en bosuitjes en peterselie ter garnering over de soep strooien.

Voor de vegetariërs: De kaas in kleine blokjes snijden. Kaasblokjes in de borden of soepkommen doen en daar de hete soep over gieten.

Voor de carnivoren: een paar plakjes chorizo toevoegen welke zo’n 5 minuten in een oven van 150 C hebben liggen ‘zweten’ op bakpapier.

Knolselderij chocomousse:
Recept Danny Kalf

600 gr knol roosteren in de oven
1 liter melk
1 vanille stokje
600 gr witte chocolade
7 dl room lobbig slaan
150 gr suiker - 6 bl gelatine - Halve citroen zeste ( rasp )
Snufje selderijzout

Chocolade smelten
Knol roosteren en garen in melk
Pureren en vanille merg toevoegen
Blaadjes gelatine in koud water zacht maken
Toevoegen aan de knolmousse
Knolmousse mengen met chocolade
Opgeslagen room toevoegen.

Let op dat de chocoknolselderijmousse niet te heet is tijdens het mengen met
de opgeslagen room. Kan in de schift gaan!
Eet smakelijk